RSS
 

[Przepisy] Ciasto marchewkowe

28 lis

Składniki:

  • 1 szklanka oleju;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 i 2/3 szklanki mąki;
  • 3 jajka;
  • 2 szklanki marchewki tartej na dużych oczkach;
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej;
  • 1 i 1/2 łyżeczka cynamonu;
  • 1 i 1/2 łyżeczki kakao;
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 polewa;

 

Sposób przyrządzenia:

  1. Przygotować blaszkę (najlepiej 24 x 30);
  2. Utrzeć marchewkę na grubych oczkach;
  3. Cukier utrzeć z olejem;
  4. W czasie ucierania dodawać po jednym jajku;
  5. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia kakao oraz sodę;
  6. Dodać marchewkę i dokładnie wszystko wymieszać;
  7. Przelać ciasto na blaszkę;
  8. Piec w 190 – 200 st przez 40 minut;
  9. Upieczone ciasto polać polewą;
 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii Ciasto, Przepisy

 

Tags: ,

Dodaj komentarz